Visie op Buurtzorg

Buurtzorg Nederland is hét voorbeeld als het gaat om innovatief organiseren. Sharda Nandram mocht een jaar lang in de keuken van deze organisatie kijken en heeft op basis hiervan de theorie ‘Integrating Simplyfication’ afgeleid. Sharda Nandram introduceert in haar boek ‘Organizational Innovation by Integrating Simplification’ de theorie en levert een bijdrage aan de discussie naar een nieuw paradigma voor het anders organisch organiseren van organisaties.

Bij Buurtzorg Nederland vraagt men zich continu af wat de behoefte is van de cliënt, waarom ze werken zoals ze werken en wat de consequenties is van hun aanpak voor de verschillende betrokkenen. Continu worden alternatieve aanpakken beoordeeld op bruikbaarheid. De visie bij Buurtzorg Nederland is dat alle medewerkers handelen vanuit het belang van de cliënt. Bij het operationaliseren hiervan gaat het om vereenvoudiging van de toegenomen complexiteit zodat er oog blijft voor het hogere doel. Hierbij spelen een vijftal dimensies een rol die nader uiteen worden gezet in onderstaande Infographic.

Klik voor vergroting (openen in PDF)
Klik voor vergroting (openen in PDF)

BRONNEN

Foto: De wijkverpleegster in Westerbork

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. L.J. Lekkerkerk schreef:

    Dat Buurtzorg een mooi voorbeeld is van hoe je kan organiseren staat buiten kijf. Het vertoont sterke overeenkomsten met BSO’s cellenstructuur (Eckart Wintzen). Of er een nieuwe theorie nodig is om deze organisaties te doorgronden betwijfel ik echter. Wie zich verdiept (heeft) in de Moderne sociotechniek (auteurs o.a. Ulbo de Sitter (grondlegger), Pierre van Amelsvoort, Geert van Hootegem, Frank Verschuur) die uit de jaren 1980 stamt, zal constateren dat BSO en Buurtzorg voorbeelden zijn van zelf het wiel opnieuw uitvinden (lees sociotechnische principes toepassen zonder die uit de boeken al te kennen).

    1. Willem-Jan Vos schreef:

      Onlangs is een blog gepost over Holacracy (https://visueelhr.wordpress.com/2015/09/16/visie-op-holacracy/). Om de materie ‘eigen’ te maken, is het boek ‘Holacracy’ gelezen. Echter, ook bronnen via Twitter zijn benaderd. Een van deze ‘bronnen’ was Sjoerd Romme die ook aangeeft dat Holacracy is gebaseerd op Sociocracy (http://www.sociocracy.info/misconceptions-about-sociocracy/). Eigenlijk dat Holacracy met een ‘softwarematige bril’ naar Sociocracy heeft gekeken. In andere woorden, eens te meer de reden om verdieping te zoeken in Sociocracy – in ieder geval dank voor de verwijzingen hiernaar. Vooralsnog wordt verdieping gezocht in ‘Semco-stijl’ (om hier een blog over te schrijven), maar steeds meer komt Sociocracy voorbij als de ‘voorloper’ van dit alles. Daarentegen blijkt wel dat er heel veel uiteenlopende vormen van zelforganisatie zijn. Dat is waar deze blog een zoektocht naar maakt om vervolgens te inventariseren wat zijn de overeenkomsten/verschillen en waardoor worden deze bepaald. Mogelijk dat dit handvatten biedt voor organisaties die ‘anders’ willen organiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.