Visie op Holacracy

Brian Robertson behandelt in het boek ‘Holacracy’ een door hem gelijknamig ontwikkelde methode die een organisatie wendbaar en slagvaardig maakt. Door toepassing van deze methode wordt de kloof tussen hoe de dingen zijn en hoe ze zouden kunnen zijn snel en effectief verwerkt. Hierdoor plukt een organisatie de vruchten van een toegenomen vermogen om voortdurend en dynamisch te evolueren.

Enerzijds is Robertson geïnspireerd door een stedelijke omgeving waarbij mensen ruimte en middelen delen zonder bazen die voortdurend vertellen wat ze moeten doen. Anderzijds is Robertson geïnspireerd door het lichaam dat functioneert met behulp van een gedistribueerd systeem: een netwerk van autonome, zelforganiserende eenheden die zich overal in het lichaam bevinden.

Daarentegen mogen verantwoordelijkheden en macht niet aan anderen worden gegeven zoals ouders met hun kinderen doen. Immers, door anderen kracht te geven in een bedrijfsstructuur die per definitie kracht ontneemt, wordt mensen paradoxaal genoeg een slachtofferrol opgedrongen.

Ook de consensusbenadering die iedereen de kans geeft zich te laten horen, blijkt niet effectief. Consensus valt niet op grote schaal toe te passen en vereist zulke onpraktische investeringen qua tijd en energie dat het systeem vaak zal worden omzeild.

Net zoals een stedelijke omgeving en het lichaam moeten individuen de macht aangereikt krijgen om zelf op bepaalde zaken te kunnen reageren binnen hun eigen werkdomein zonder input van een machthebbende leider. In Holacracy is er niet één persoon of één groep mensen die achter de tekentafel de organisatie ontwerpt, maar wordt de verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid daar gelegd waar ze horen: op de werkvloer.

Zoals de meeste huidige software applicaties het op MS-DOS niet goed zouden doen, werken nieuwe processen, technieken en culturele aanpassingen die worden ingevoerd niet als het besturingssysteem op een ouder paradigma berust. Om een organisatie werkelijk te transformeren, moet worden gefocust op upgrades van de fundamentele aspecten van de manier waarop organisaties functioneren. In onderstaande Infographic worden de aspecten van het nieuwe paradigma Holacracy nader uiteen gezet.

Klik voor vergroting (openen in PDF)
Klik voor vergroting (openen in PDF)
Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s