Visie op Semco-stijl

Ricardo Semler behandelt in het boek ‘Semco-stijl’ het inspirerende verhaal van de meest opzienbarende werkplek ter wereld: Semco. Semco produceert een reeks van producten. Het zijn niet de producten die Semco bijzonder maken, maar de wijze waarop de werknemers van Semco die producten maken. Semler’s verhaal gaat over Semco in de periode begin jaren 80 tot begin jaren 90. In deze periode ontwikkelt hij revolutionaire ideeën over democratische bedrijfsvoering en transformeert Semco tot een succesvolle organisatie. Ideeën die zijn afgeleid van de simpele vraag: ‘Hoe worden mijn werknemers echt gelukkig?’.

Semler doet dingen graag anders dan organisaties die steunen op een traditionele autocratische managementstijl. Semler verkoos een gedecentraliseerde participatieve stijl. Teveel regels en druk van bovenaf staan volgens hem de creativiteit van werknemers in de weg. Werknemers van Semco bepalen niet alleen hun eigen werktijden, baas en salaris. Ze beslissen ook mee over de productie, hoe ze zich kleden en hebben volledige inzage in de verschillende soorten financiële informatie. Hierbij moet er wel worden gepresteerd onder constante druk van concurrenten en de grillige Braziliaanse economie.

Volgens Semler is het tijdperk van macht en controle definitief voorbij. Vrijheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid zijn de kernwaarden van Semco. Het gaat om het kapitaliseren van zachte waarden als liefde, vertrouwen en openheid. In onderstaande Infographic wordt, met behulp van Pictofigo, het verhaal van Semler nader uiteen gezet.

Klik voor vergroting (openen in PDF)
Klik voor vergroting (openen in PDF)
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s