Visie op de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid

on

Frank van Massenhove en Tom Auwers behandelen in hun boek ‘De collega’s werken thuis’ het inspirerende verhaal van de hervorming van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (FODSZ) tot een transparante en goed presterende overheidsorganisatie. Medewerkers kunnen zelf kiezen hoe, waar en wanneer ze werken. Omdat medewerkers hun tijd zelf kunnen indelen, werken ze efficiënter en hebben minder stress. Dat maakt hen gelukkiger. En gelukkige medewerkers presteren beter.

De FODSZ was een bestofte en verwaarloosde organisatie. Er was een groot en diepgaand veranderingsproces nodig. Het moest de hele organisatie op alle vlakken vernieuwen. Er werd beslist om de verschillende diensten van de FODSZ naar de gerenoveerde Finance Tower te verhuizen. Voor het directiecomité was deze verhuizing een kans. Naast het louter verhuizen van medewerkers, dossier en meubilair wou het directiecomité de FODSZ nieuw leven inblazen en een heuse cultuuromslag doorvoeren. Deze omslag is in één project uitgeschreven onder de naam NoVo en stond volledig in het teken van ‘het nieuwe werken’ – naast het voor de hand liggende thuiswerken gaat dit voor de FODSZ ook over het installeren en in stand houden van een cultuur waar werknemers zelf voor kiezen en zich goed in voelen.

Meer dan 150 collega’s uit alle directies-generaal en stafdiensten waren betrokken bij de verschillende projecten van NoVo om van de FODSZ een organisatie te maken waar het aangenaam werken is. In onderstaande infographic wordt de hervorming van de FODSZ nader uiteen gezet.

Klik voor vergroting (openen in PDF)
Klik voor vergroting (openen in PDF)

BRONNEN

Foto: De Standaard.
Boek: De collega’s werken thuis. Kies zelf waar, wanneer en hoe je werkt.
Publicatie: Cultuuromslag als uitdaging. Een terugblik op NoVo.
Publicatie: NoVo Strategieontwikkeling en cultuuromslag bij de FOD Sociale Zekerheid.
Publicatie: De 5 waarden van de FOD Sociale Zekerheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s